Närhet

26 september 2009 | 18:04 | Vardag

Det är så mycket snack just nu om att man inte ska uppmärksamma bebisens behov direkt, den ska minsann få lära sig att man inte kan ta vuxnas tid i anspråk hur som helst. Annars blir bebis bortskämd.

Fast jag tänker såhär ungefär…

Tänk dig att du är törstig. Ibland får du ett glas vatten. Ibland får du ingenting, din törst släcks inte. Du tvingas att vänta tills nästa gång någon bestämmer att du kan få ett glas vatten. Du blir väldigt nervös och frustrerad. Du börjar att konstant fråga efter vatten, även när du inte är törstig, eftersom du inte är säker på att du kommer att få något vatten när du är törstig. Du blir osäker när du inte har vatten tillgängligt. Du blir så upptagen med att se till att du har tillräckligt med vatten att du är oförmögen att tänka på något annat.

Tänk dig nu det motsatta scenariot. Du är törstig. Du får omedelbart vatten, så mycket du behöver för att släcka din törst. Du blir tillfredsställd och kan fortsätta med det du höll på med utan att oroa dig. Du känner dig försäkrad om att vatten finns i överflöd och att du kan få när helst du behöver. Du känner dig trygg i denna vetskap och den fysiska närvaron av vatten är inte nödvändig. Du känner dig bekymmersfri och kan ägna din energi åt andra aktiviteter.

Tänk dig nu dessa två scenarion med ditt barn och hans behov av fysisk närhet och kroppskontakt. Du bestämmer.

Eller helt enkelt, hur skulle du vilja bli behandlad??

Oj, jag ramlade av min fäll, rakt ner på den goda gräset!

1 kommentar till “Närhet”

  1. Emma | 20:07 | 26 september, 2009

    Närhet är bra. Och mysigt! :)
    Söta lilla Arvid i gräset!

Leave a Reply